Menjar Km 0

Avui en dia, gràcies al desenvolupament en transports i els processos de conservació dels aliments, estem habituats a tenir accés a qualsevol aliment en tot moment de l’any i sigui quin sigui el seu origen. Per exemple prenem tomàquet a l’amanida tot l’any quan es una fruita dels mesos d’estiu. O tenim l’advocat com a part de la nostra dieta tot i que sigui una fruita d’origen centreamericà.

Es cert que existeixen aliments d’origen llunyà que tenen múltiples beneficis importants per la nostra salut, com per exemple la quinoa, el mateix advocat, la papaia… Però també es cert que els aliments que tenim a la vora tenen unes característiques nutricionals especifiques que encaixen amb los nostres necessitats, sigui per clima, per característiques culturals, etc. Com per exemple l’oliva que es molt rica en greixos poliinsaturats, ideals per el nostre clima temperat (necessitem greix per la reserva energètica però no en excés) i conté VitE que es un antioxidant important per la quantitat de insolació de la que gaudim.

De la mateixa manera cada època de l’any requereix uns nutrients específics i justament les fruites i verdures de cada temporada els aporten. Per exemple a l’estiu podem observar una gran quantitat d’aliments de colors vius com la síndria, la cirera, la nectarina, les maduixes, el mateix tomàquet… Els colors vius es deuen a l’alt grau d’antioxidants que aquests aliments contenen i que són indispensables per protegir-nos davant de la major radiació del sol i per l’augment d’hores que passem a l’aire lliure. També tenim aliments amb molta aigua com el cogombre, el meló, la síndria entre d’altres que ens ajuden a hidratar-nos per la pèrdua d’aigua amb el suor. En canvi a l’hivern trobem fruites com la taronja, la mandarina o la llimona amb altes quantitats de Vit C que es imprescindible per mantenir en bona forma el nostra sistema immunitari que a l’hivern es quan més atacs té per part dels virus o bactèries. I trobem verdures com la col, coliflor, bròquil o carxofa que col·laboren a la salut del nostre fetge que a l’hivern té més feina per la digestió d’aliments més greixosos i calòrics.  

També hem de tenir en compte l’impacte ecològic que causa el fet d’accedir a aliments exòtics i de fora de temporada. Els llargs transports per terra, mar o aire causen un al grau de contaminació al nostra planeta

Per la nostra salut, per el planeta i per la nostra terra i els nostres productors apostem per agricultura local i de temporada. Els mercats són el lloc ideal per acostar-nos als pagesos i aliments de la nostra vora, i sortir la nostra despensa de km0 aliments del moment.

Marta Marcè

Article per la Gaseta del Mercat del ajuntament de Valls

 

 

pexels-photo-175414.jpeg
Marta Marce